Kom meer te weten over phishing en hoe je veelvoorkomende soorten van oplichting kunt voorkomen.

Als je denkt dat je je gegevens misschien hebt ingevoerd op een phishingsite, kun je je account op deze manier weer beveiligen.

Als je problemen hebt of er ontbreekt iets, neem dan contact met ons op.

Phishing is een techniek die wordt gebruikt door oplichters om te proberen je accountgegevens en wachtwoorden te achterhalen.

Hoe werkt phishing?

Phishing werkt meestal door te proberen je te laten denken dat je informatie invoert op een legitieme website, terwijl je eigenlijk informatie verstrekt aan een oplichter.

Deze oplichters zullen jouw gegevens of andere accountgegevens proberen te gebruiken om toegang te krijgen tot je account en betalingsgegevens, als je die hebt opgeslagen. Probeer te voorkomen dat je je gegevens aan phishers of oplichters afgeeft, door je alleen aan te melden op officiële EA-sites.

Ze doen zich voor als EA

Phishers en oplichters zullen proberen om je zover te krijgen om je accountgegevens prijs te geven, met name je wachtwoord. Wij zullen nooit om je wachtwoord vragen.

• Als het lijkt alsof een e-mail van ons afkomstig is maar ze vragen je om je accountgegevens, dan heb je te maken met oplichterij. Wij zullen nooit om je wachtwoord vragen.
  • Als je op onze forums een privébericht ontvangt waarin je om je accountgegevens wordt gevraagd, gaat het niet om een bericht van ons. Oplichters kunnen gebruik maken van namen die legitiem klinken, zoals 'EA Admin' of 'FIFA Developer'. Als je zo'n bericht krijgt, meld dit dan aan een forummoderator.
  • Als je een privébericht krijgt via het online berichtensysteem van je console met de claim dat het van ons komt, dan is het nep. Wij zullen nooit, om welke reden dan ook, contact opnemen via het berichtensysteem van je console, dus geeft je gegevens daar nooit weg. Rapporteer de details van dit bericht via Xbox Live of PlayStation™Network.
  • Als je gebruik maakt van Facebook, Twitter of een ander sociaal medium, praat dan alleen met onze geverifieerde accounts. Facebook, Twitter en Instagram maken gebruik van blauwe vinkjes naast de naam van de pagina. Hieraan kun je zien dat je te maken hebt met echte, geverifieerde accounts. Als je je muis over dit vinkje houdt, zie je dat het gaat om een legitiem account. Als je geen blauw vinkje naast de naam van de pagina ziet staan, dan is het geen pagina van ons.

Ze sturen namaakmails over dat je account gehackt is

Oplichters proberen je bang te maken: ze willen je laten geloven dat je account gekraakt is, terwijl dat niet het geval is.

Mogelijk ontvang je een bericht waarin iets staat als: "Wegens verdachte activiteiten is je account tijdelijk geblokkeerd. Meld je hier aan voor meer informatie." Dit is een poging om je je gebruikersnaam en wachtwoord te laten prijsgeven, en door je aan te melden kom je terecht op een site die niet http://www.ea.com/nl is.

We herinneren je eraan dat wij jou nooit een bericht zullen sturen waarin we je vragen om je accountgegevens.

Zie bieden gratis spullen, goedkope spullen, cheats en hacks aan.

Wanneer je op sites van derden klikt of daar probeert aankopen te doen, kun je oplichters en phishers tegenkomen. Deze sites zullen proberen je te lokken met advertenties van geweldige kortingen op games, in-game valuta, gameaccounts, manieren om Digital Rights Management (DRM) te omzeilen of hacks die gamecontent aanpassen.

• Wij verkopen geen in-game valuta's die je in de game zelf kunt verdienen (zoals FIFA Coins). De verkoop en aankoop van dergelijke valuta's en van EA-accounts zelf zijn dan ook een schending van onze Gebruikersovereenkomst. Riskeer hiervoor niet de veiligheid van je persoonlijke account. Spelers die gebruik maken van dergelijke sites kunnen zelfs volledig verbannen worden.
  • Koop alleen games in vertrouwde winkels, anders kunnen we je niet helpen als er iets mis mocht gaan.
  • We hebben geen aanmeldingsgegevens nodig om je in-game content, zoals pakketten, spelers of munten toe te kennen. Als wij in-game content weggeven, wordt die automatisch toegevoegd aan je account. Wij vragen je nooit om je accountgegevens om je prijzen of cadeaus te geven.

Soms lijken e-mails en websites officieel en afkomstig te zijn van EA, terwijl ze daadwerkelijk van een derde, kwaadwillende partij zijn.

EA stuurt alleen e-mails van adressen met 'ea.com' in de domeinnaam. Wees voorzichtig met e-mailadressen die geen 'ea.com' gebruiken.

Zelfs als er ergens in het e-mailadres 'ea' staat, moet je controleren dat het een officieel subdomein is.

Alle ea.com-subdomeinen beginnen met de subcategorie en vervolgens ea.com.

• Juist: help.ea.com
  • Onjuist: ea.help.com

Als het domein of het subdomein op een andere manier geschreven is, is dit geen officiële website van EA.

Is e.ea.com een officieel e-mailadres?

Ja, e.ea.com is een officieel e-mailadres van EA. Omdat het begint met de subcategorie en eindigt met ea.com, weten we dat het een legitiem adres is.

Phishingmails

Raak niet in paniek als je een phishingmail ontvangt. Je account is mogelijk nog niet gekraakt. De oplichter heeft wellicht alleen je e-mailadres en dat is relatief eenvoudig te bemachtigen.

Oplichters kunnen de afbeeldingen en tekst van een officiële e-mail van EA kopiëren. Als je een e-mail ontvangt die er verdacht uitziet, controleer dan de afzender en de webadressen waar de links in de e-mail naartoe leiden.

• Namen zijn net als e-mailadressen makkelijk te vinden. Ze worden vaak gebruikt in phishingmails om vertrouwen te wekken.
  • Andere links of delen van de e-mail verwijzen misschien naar de echte website, maar de aanmeldingslink stuurt je door naar een nagemaakte website.
  • Als je in e-mails op een link klikt, controleer dan eerst of de link naar de beloofde website leidt. Als je niet op de link wilt klikken, kun je de hyperlink altijd kopiëren en plakken om hem te bekijken.

Misleidende hyperlinks en phishingsites

De officiële website van EA gebruikt de URL http://www.ea.com. Wees op je hoede bij sites die 'ea.com' niet gebruiken als domeinnaam. Zelfs als ze 'EA' bevatten ergens in de URL, zorg dan dat het van een officieel subdomein is, net als met e-mailadressen.

De tekst van een hyperlink kan een URL bevatten waar de hyperlink in werkelijkheid niet naartoe verwijst.

Als je kijkt op de onderstaande afbeelding, zie dat als met je muis over deze link beweegt, de URL in het tekstvak linksonder niet overeenkomt met het origineel waar we over bewogen.

Schermafbeelding waaruit blijkt dat de links niet overeenkomen.

Afhankelijk van je browser kun je de link onder in je browser bekijken, of in een klein tekstvak als je eroverheen beweegt.

Let op dat een link waarop je klikt ook daadwerkelijk verwijst naar het betreffende adres.

Omleiding naar een valse pagina

Doorverwijzen is een techniek waarbij een oplichter iets in een link verwerkt, waardoor je eerst op de echte site belandt, maar vervolgens naar een valse pagina wordt geleid die er identiek uitziet.

Er zijn veel voorbeelden van, maar een simpele tip om dit te detecteren in de URL is door te letten op het woord 'redirect'. Bijvoorbeeld: http://www.ea.com/redirect?url=http://fakesite.com

Let op het woord 'redirect' in het midden van de URL. Dat betekent dat deze link je wegleidt van de officiële EA-site. Wij zullen je nooit van http://www.ea.com doorsturen naar een andere website.